Tieners, social media en houding: klacht of sportieve uitdaging?!

Misschien ziet u uw tiener letterlijk ‘gebukt’ gaan onder een zware rugzak. Mogelijk ziet u uw kind na school op de bank ‘crashen’ met de benen languit, een kromme rug en een vooruitgestoken nek en hoofd, de ogen strak gericht op spelcomputer, smartphone of tablet, om even te ‘chillen’ na een dag van informatie opnemen en zitten, véél zitten. U hebt vast wel eens van termen gehoord als bijv.:  “gameboyrug”, “swipeduim” of tabletneck”. Voor ons team reden om deze fenomenen en sommige bijbehorende verschijnselen als rugpijn, nek- en schouderpijn, vermoeide spieren en hoofdpijn nog eens nader te bekijken.

zithouding-fout-en-goedVan oudsher zijn Oefentherapeuten gewend om met houdinggerelateerde klachten om te gaan. In het huidige digitale tijdperk is het helpen herstellen of voorkomen van die klachten echter nog belangrijker geworden, omdat eenmaal aangenomen houdingen in de tienerleeftijd makkelijk blijvend worden toegepast in studie- en werktijd. En niet alleen zakelijk, ook privé is het zonder kennis van zaken makkelijk om in die bekende houding te blijven ‘hangen’, al was het alleen maar omdat een tiener zich vaak niet bewust is van zijn houding- en bewegingspatroon.

Als ouder hebt u dan de vaak ondankbare taak om uw kind tot de orde te roepen met: “Zit nou eens recht”, “Kom achter die spelcomputer vandaan” of: “Ga eens fatsoenlijk rechtop staan”. Een oud spreekwoord luidt: “Met je familie moet je wandelen, niet handelen”. Dat zou hier ook wel eens kunnen gelden………..

Tegen de tijd dat bepaalde lichaamsdelen pijnlijk overbelast zijn geraakt, is dit voor jongeren soms al niet meer te herkennen als een probleem dat mogelijk door een combinatie van een langdurig overbelaste spieren en een eenzijdige houding is veroorzaakt. Jongeren met (neiging tot) hypermobiliteit (overbeweeglijkheid in gewrichten) kunnen door hun grotere bewegingsmogelijkheden soms zelfs nog meer problemen ervaren bij een asymmetrische houding of beweging. Tot een paar jaar geleden werden kinderen aan het begin van de middelbare school nog door een schoolarts gecontroleerd op o.a. houdingsafwijkingen. Daarbij werden kinderen die neiging hadden tot scoliose (zijwaartse verkromming van de wervelkolom) en/of kyfose (de bekende kromme bovenrug) terugverwezen naar hun eigen huisarts, die dan nader onderzoek aanvroeg bij een kinderarts of direct doorstuurde naar een Oefentherapeut Mensendieck of Cesar. Nu dat moment is weggevallen, is het aan de ouders/verzorgers of sportbegeleiders om deze (beginnende) houdingsafwijkingen tijdig op te merken en daar actie op te nemen.

Om u het opsporen te vergemakkelijken of onzekerheid weg te nemen, bieden wij u aan om uw tiener door ons te laten onderzoeken in een eenmalige sessie. Het is belangrijk dat u hierbij aanwezig kunt zijn, om evt. vervolgstappen te kunnen bespreken.

Wat kunt u van die sessie verwachten?

  • Bij klachten krijgt u vooraf per mail een vragenlijst toegestuurd om samen met uw zoon/dochter in te vullen
  • Voorafgaand aan het onderzoek neemt de therapeut de lijst met u en uw kind door
  • Uw kind wordt lichamelijk geheel onderzocht op houding en beweging
  • Aan het einde van het onderzoek vat de therapeut haar bevindingen voor u samen én zij zal deze in een verslag aan uw huisarts sturen
  • Bij kinderen onder de 18 jaar vergoedt de zorgverzekeraar de kosten van deze behandeling.

Vooruitlopend op een eventuele behandeling van uw tiener, kunnen wij ook al kort aangeven hoe wij proberen u en uw kind actief te betrekken bij de behandeling, zodat deze niet onnodig lang hoeft te duren. Het is onze ervaring dat resultaten sneller worden geboekt als de oefeningen of oefensituaties voor uw zoon of dochter op video worden vastgelegd. Omdat de video’s op hun of uw persoonlijke smartphone of iPad worden opgenomen, is privacy gewaarborgd.  Aan het einde van de zomervakantie beginnen kan al bij het komende schooljaar vruchten afwerpen!

Hebt u naar aanleiding van dit artikel nog vragen, bel of mail ons dan vrijblijvend voor meer informatie!

Monica van der Vliet – Oefentherapeut Mensendieck
Emmaly Berghuis – Oefentherapeut Cesar