Hypermobiliteit - HMS/EDS*

Het begint vaak als een grappig item, je kind kan zich letterlijk dubbel vouwen en op verzoek zich ‘even’  laten zakken in een volledige spagaat. Ook kan het vaak moeiteloos een duim langs de pols leggen of een vinger vér achterover buigen. Ja, de knieën staan misschien wat bol naar achteren en ook de ellebogen worden bij strekking méér dan recht, maar dat is toch wel handig bij ballet, zwemmen en turnen, of toch niet…………??

Op het moment dat u als ouder of als volwassene het internet afzoekt naar informatie over hypermobiliteit, is het meestal niet meer om de voordelen ervan bevestigd te zien, maar om te leren begrijpen hoe een ogenschijnlijk voordeel in de loop der jaren kan omslaan in een syndroom (verzameling) van(pijn-) klachten. Klachten die voor een leek moeilijk te begrijpen zijn als ze alleen maar worden gerelateerd aan overbeweeglijkheid, want wat kan daar nou schadelijk aan zijn?!

Om hypermobiliteit te begrijpen is het belangrijk om te weten waardoor deze overbeweeglijkheid mogelijk wordt gemaakt. Het antwoord ligt besloten in een weefsel dat overal in het lichaam aanwezig is: het bindweefsel. Bij de meeste mensen heeft het bindweefsel een bepaalde stevigheid, waardoor gewrichten automatisch bijtijds afgeremd worden in hun beweging door datzelfde bindweefsel. In het geval van hypermobiliteit is het bindweefsel juist wat minder stevig, slapper eigenlijk. Iedereen die in zijn leven wel eens een enkel of pols heeft verstuikt heeft op dat moment gevoeld wat bindweefsel is en hoe het voelt als dat (uit-)gerekt wordt, een pijnlijke zaak!

Als je nooit anders gewend bent, is het moeilijk om je te realiseren dat het misschien niet gunstig is als je je knieën zo ver naar achteren kunt strekken of dat je alsmaar weer je enkels verstuikt. Dat is niet alleen moeilijk voor kinderen, maar ook voor hun ouders. Het lijkt het bijvoorbeeld logischer om een stijve rug te versoepelen omdat stijfheid wordt ervaren als een beperking. Een te soepele rug aan banden leggen lijkt echter onnodig en mogelijk zelfs overdreven, totdat er klachten ontstaan. Omdat er verschillende typen hypermobiliteit bestaan, met soms verschillende oorzaken, verwijzen we u graag naar een aantal relevante websites, deze vindt u onderaan deze pagina.

Als Oefentherapeuten hebben wij grote affiniteit met houding(-patronen) en beweging. Klachten door houding en/of beweging worden door ons altijd gezien in de context van het lichaam als een geheel. Dit geldt bij uitstek voor klachten t.g.v. hypermobiliteit. Los van de verschillende vormen en typen van hypermobiliteit is het belangrijk dat het kind of de volwassene met klachten leert hoe het lichaam dan wél zou kunnen worden gebruikt bij alledaagse activiteiten als bijv. staan, zitten, lopen, bukken, tillen en sporten. Maar óók hoe je het lichaam kunt ontzien! Is het jezelf opleggen van beperkingen bij bewegen voor volwassenen al moeilijk, voor een kind is het zonder actieve hulp en ondersteuning van ouders bijna niet op te brengen.

Behalve van onze oefentherapeutische kennis en kunde maken wij sinds enige tijd ook gebruik van de Methode Bugnet, een vorm van oefentherapie die letterlijk stevigheid biedt in begrijpelijke en uitvoerbare oefeningen en daarom geschikt is voor volwassenen én kinderen. Net als bij andere behandelingen maken wij ook hier gebruik van foto’s en video-opnamen, om het oefenen thuis te ondersteunen, alles op uw eigen smartphone of tablet, zodat u zelf over uw privacy kunt beschermen.

Meer informatie over Oefentherapie en over Hypermobiliteit vindt u op:

*HMS/EDS: Hypermobiliteit Syndroom/Ehlers-Danlos Syndroom