Duizeligheid

Sinds 2003 kunt u in onze praktijk behandeld worden voor een vorm van duizeligheid, die BPPD wordt genoemd.  De behandeling ervan verloopt volgens een patroon, dat hieronder wordt beschreven.   

Wat is Benigne Paroxismale Positieafhankelijke Duizeligheid (BPPD)?

Benigne betekent ‘goedaardig/ongevaarlijk’ en paroxismale staat voor ‘in aanvallen optredend’. Indien bij u de diagnose BPPD is gesteld, dan hebt u dus te maken met een in aanvallen optredende, positieafhankelijke, ongevaarlijke duizeligheid, welke wordt ervaren als draaiduizeligheid. De wereld draait om u heen of u draait in de stilstaande wereld. BPPD wordt veroorzaakt in het binnenoor, en wel binnen in het labyrint [het evenwichtsorgaan] door de aanwezigheid van ‘oorkristallen’ in een deel van het binnenoor waar zij zich niet horen te bevinden.

De klachten spelen zich af in de semi-circulaire [halfronde] kanalen. Normaal worden deze kanalen alleen geprikkeld door beweging van het hoofd. De ’kristallen’ zijn afkomstig uit het utriculum maar hebben zich verplaatst door een infectie, een hoofdtrauma of door degeneratie van het binnenoor door het ouder worden. Bij een leeftijd onder de 50 jaar is de voornaamste oorzaak van BPPD een trauma aan het hoofd. Bij mensen boven de 50 is dat de degeneratie van het evenwichtsysteem in het binnenoor. In de helft van alle gevallen is de oorzaak van de BPPD onduidelijk..                                        

BPPD is één van de belangrijkste veroorzakers van draaiduizeligheid en één van de best behandelbare vormen. Kenmerken van BPPD zijn kortdurende duizelingen na het maken van een specifieke beweging van het hoofd, zoals voorover buigen, omrollen in bed of naar boven kijken. De duizeligheid duurt meestal niet langer dan een minuut en is vaak aanwezig in lig. Dit laatste onderscheidt BPPD van andere vormen van duizeligheid.  

Hoe ga ik om met BPPD?
Als u te maken krijgt met BPPD kunnen enkele aanpassingen in uw dagelijkse activiteiten ervoor zorgen dat de klachten zo minimaal mogelijk aanwezig zijn. Gebruik ’s nachts twee of meer kussens. Voorkom slapen op de “aangedane” zijde. Stap ’s ochtends rustig uit bed en blijf voor het uit bed stappen een minuutje op de rand van het bed zitten. Voorkom vooroverbuigen [om iets op te pakken] en het te ver naar achteren buigen van het hoofd [om bijvoorbeeld naar het plafond te kijken]. Wees bijvoorbeeld voorzichtig als uw haar gewassen wordt bij de kapper!  

De behandeling van BPPD
De behandeling van BPPD bestaat uit de behandeling door uw huisarts, fysio- of oefentherapeut, gevolgd door het uitvoeren van ‘thuisoefeningen’, u meegegeven door de fysio-/oefentherapeut.  

De behandeling door uw huisarts of fysio-/oefentherapeut bestaat uit het verplaatsen van de "oorkristallen" vanuit het gevoelige deel van het oor (het posterieure=achterste kanaal) naar een minder gevoelige locatie. Een manier om dit te doen is met behulp van de Epley manoeuvre. Bij deze methode worden 6 opeenvolgende bewegingen met het hoofd gemaakt, waarbij iedere beweging ongeveer 30 seconden wordt aangehouden.  

Na de behandeling

1. Wacht na de behandeling tien minuten voordat u naar huis gaat. Vooral de eerste minuten na de behandeling bestaat de kans dat de ‘kristallen’ weer naar hun oude plek verschuiven, waardoor duizeligheid ontstaat. Rijd niet zelf naar huis!

2. Slaap de komende twee nachten half rechtop (hoek van 45º). U kunt dit het gemakkelijkste doen door het hoofdeinde van uw bed omhoog te zetten of door een paar kussens op elkaar te leggen

3. Probeer gedurende de dag uw hoofd rechtop te houden. Ga niet naar de tandarts of de kapper. Als u uzelf scheert, buig dan niet voorover. Was uw haren onder de douche en doe uw lenzen in zonder uw hoofd naar achteren te bewegen.

Zorg de rest van de week dat u minstens twee kussens gebruikt als u slaapt. Voorkom slapen op de aangedane zijde en beweeg uw hoofd niet te ver naar voren en naar achteren. Oefeningen die u doet voor bv. lage rugklachten dienen minstens een week te worden gestaakt. Na drie dagen wordt een begin gemaakt met de thuisoefeningen.   Thuisoefeningen De hiervoor beschreven Epley methode is effectief bij +/- 80% van de BPPD patiënten. Als deze methode bij u niet werkt kan uw therapeut overgaan op het geven van de zgn. Brandt-Daroff thuisoefeningen. Ook bij mensen waarbij de klachten na enige tijd weer terugkeren worden de thuisoefeningen voorgeschreven om verdere terugkeer van de klachten te voorkomen. In die gevallen heeft de therapie in 95% van de gevallen succes.  

 

© Copyright 2005 PMC Roosendaal  (met toestemming overgenomen van www.pmc-roosendaal.nl)